Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Συνέχεια αναδρομής...

1974 ως 1976 - Η άνοδος της Μπάγερν

Η Μπάγερν Μονάχου έγινε ο επόμενος σύλλογος που κυριάρχησε στη διοργάνωση, κερδίζοντας το τρόπαιο τρεις συνεχόμενες φορές στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Με αρχηγό τον Μπεκενπάουερ και με παίκτες όπως οι Σεπ Μάιερ, Γκερντ Μέλερ, Ούλι Χόενες και Πάουλ Μπράιντερ, η Μπάγιερν συνέχισε από το Ολοκληρωτικό Ποδόσφαιρο, προσθέτοντας τη δικιά τους εκοδχή στην συνέπεια και την οργάνωση δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μίγμα.

Αφού νίκηραν πρώτα την Ατλέτικο Μαδρίτης το 1974, η Μπάγιερν νίκησε τη Λιντς Γιουνάιτεντ 2-0 σε έναν κακόθυμο, επηρεασμένο από το κοινό τελικό στο Parc des Princes, στο Παρίσι το 1975, και τελικά την Σεντ Ετιέν στο Χάμπτεν Πάρκ στη Γλασκώβη το 1976. Όμως η σύνθεση αυτή της Μπάγερν μεγάλωσε σε ηλικία και η ομάδα δεν κατάφερε να κυριαρχήσει σε περισσότερους αγώνες της περιόδου του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου.

1977 ως 1984 - Η επικράτηση της Αγγλίας

Το 1977 η Λίβερπουλ, σηματοδότησε την έναρξη της επικράτησης αγγλικών συλλόγων στη διοργάνωση. Αγγλικές ομάδες επικράτησαν με συνολικά επτά νίκες μέσα σε οχτώ χρόνια. Η Λίβερπουλ το 1977, νίκησε την Μπορούσια Μένχενγκλαμπαχτ 3-1 στη Ρώμη και το 1978 διατήρησε το τρόπαιο με νίκη επί της Κλαμπ Μπριζ στο Στάδιο Γουέμπλει.

Η Λίβερπουλ έχασε στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης του 1979 από την Νότινγαμ Φόρεστ η οποία και κατέκτησε το τρόπαιο σε μία εντυπωσιακή άνοδο στην κορυφή του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Φόρεστ νίκησε τη σουηδική Μαλμόε, 1-0, στον τελικό που έγινε στο Μόναχο. Τον επόμενο χρόνο υπερασπίστηκε το τρόπαιο έναντι του Αμβούργου στη Μαδρίτη με το ίδιο σκορ και έγινε η μόνη ομάδα που έχει κερδίσει το Ευρωπαϊκό κύπελλο περισσότερες φορές από ότι το εγχώριο πρωτάθλημά της. Η Λίβερπουλ επέστρεψε στον τελικό το 1981 όπου κατέκτησε το τρόπαιο για τρίτη φορά με νίκη τους στο Παρίσι επί της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το 1982 η Άστον Βίλα κέρδισε την Μπάγερν Μονάχου 1-0 στο Στάδιο Φέγιενορντ . Το Αμβούργο ήταν πρωταθλήτρια το 1983 και την επόμενη χρονιά η Λίβερπουλ επέστρεψε στον τελικό οπότε και νίκησε τη Ρόμα στη διαδικασία των πέναλτι. Η Λίβερπουλ τον επόμενο χρόνο ήταν και πάλι στον τελικό για να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αλλά ηττήθηκε από τη Γιουβέντους σε ένα παιχνίδι που επισκιάστηκε τελείως από τον θάνατο 39 θεατών - Ιταλοί στην πλειοψηφία τους. Το γεγονός έμεινε γνωστό ως η τραγωδία το Χέιζελ. Όλες οι αγγλικές ομάδες τιμωρήθηκαν με πενταετή αποκλεισμό από κάθε Ευρωπαϊκή διοργάνωση ενώ η Λίβερπουλ αποκλείστηκε για έξι χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου